Roger van de Velde

Het bewogen leven van een literair genie

Roger van de Velde (volledig artikel Ga-Zet-Je)

Het bewogen leven van een literair genie

Roger van de Velde (1925-1970) was journalist, schrijver, toxicomaan en bajesklant.
Over zijn biografie vloeit meer inkt dan over zijn schrijverschap. Toch kunnen we er niet omheen: hij was een literair talent.

Als maaglijder kreeg Van de Velde de verslavende pijnstiller Palfium voorgeschreven. Hij geraakt zo verslaafd aan het medicijn dat hij doktersvoorschriften gaat vervalsen. Daardoor belandt hij in de gevangenis en wordt hij geïnterneerd. Van de laatste acht jaar van zijn leven zal hij er zeven in gevangenschap doorbrengen.

Tegelijkertijd krijgt hij publicatieverbod opgelegd. Niet alleen worden Van de Veldes schrijfsels beschouwd als een symptoom van zijn ziekte, het gevangeniswezen zit met Van de Veldes kritische verhalen uit de instelling zeer verveeld. De Lege Stoel, symbool van ’t Leeshuus voor censuur, is ook in onze contreien aan de orde. Gelukkig smokkelde zijn echtgenote zijn geschriften  naar buiten en werden pareltjes als Kaas met gaatjes alsnog uitgegeven.

Clementie

In 1970 wordt Van de Velde vrijgelaten na een breed gedragen petitie. Het plan wordt opgevat om hem naar de Amsterdamse Jellinek-ontwenningskliniek te sturen. Die instelling heeft hij nooit bereikt. Hij bezwijkt op een caféterras aan een overdosis alcohol en Palfium. Pleegde Van de Velde zelfmoord of was het moegetergde lichaam op?

Onbekend en zeer bemind

Bij schrijvers heeft Van de Velde tot op vandaag zijn aanhangers, maar bij het grote publiek blijft zijn werk zo goed als onbekend. Zijn boeken zijn nog amper te vinden in de boekhandel. Soms kan je nog een exemplaar op de kop tikken in ’t Leeshuus. Trouw bezoeker Carla Martens kon er Kaas met gaatjes op de kop tikken.

www.rogervandevelde.be