Filosofie van de Eenzaamheid

Maand van de filosofie

DATUM ACTIVITEIT

duur

90 minuten

Prijs

€ 0

FILOSOFIE VAN DE EENZAAMHEID

Georges Moustaki zong: “Non, je ne suis jamais seul … avec ma solitude”. Wat betekent het: nooit alleen te zijn met z’n eigen eenzaamheid? Eenzaamheid maakt nu eenmaal deel uit van de wijze waarop wij in het leven staan.

Het is de ervaring waarmee, ieder op zijn manier, oog in oog komt te staan  met het eigen bestaan en de zin ervan. Eenzaamheid is uiteraard niet hetzelfde als alleen zijn. We kunnen ons zeer eenzaam voelen in gezelschap van anderen, zelfs in de intimiteit met onze geliefden kan dat het geval zijn.  Omgekeerd kunnen we ons uiterst verbonden voelen terwijl er niemand in de buurt is. Sommigen willen zich per se terugtrekken uit de wereld en in afzondering leven. Maar waarom is solitude een taboe in de wereld van vandaag? Het maakt ons niet populair. Het lijkt op het eerste gezicht iets voor losers. Maar is dat wel zo? 

In een sessie van 90 minuten maken we kennis met wat een aantal filosofen er over te vertellen hebben. Het kan onze opinie verdiepen en uitbreiden.

Nog even dit kort science fiction verhaal: “De laatste mens zit eenzaam voor zich uit te staren in de lege kosmos. Plots wordt er op de deur geklopt”.

Joannes Késenne
filosoof, UGent

filo

 

Voel je je aangesproken om samen met Joannes 'in de eenzaamheid te duiken'?
Voorkennis is niet vereist, wel een gezonde nieuwsgierigheid en een kritische geest.

Schrijf je hieronder in om deel te nemen aan deze online sessie. Je ontvangt van ons een link om deel te nemen.
Het aantal deelnemers is beperkt.

 

PERSONEN REGISTREREN