avansa

Idee Kaffee

DATUM ACTIVITEIT

duur

2.5 uur

Prijs

€ 5

Lezingen Idee Kaffee Avansa i.s.m. 't Leeshuus 

 

Idee Kaffee | Waarom komen vrouwen in alle godsdiensten op de tweede plaats?

 

In de katholieke kerk mogen vrouwen nog steeds het priester-ambt niet uitoefenen. Maar ook in andere godsdiensten komen vrouwen op de tweede plaats, om niet te zeggen dat ze vaak onderdrukt worden. Is dat niet raar? Hoe komt dat? Recent onderzoek geeft echter een antwoord op deze vraag. In de lezing gaan we in op deze verklaring, waarna we hierover nader van gedachten kunnen wisselen. Deze namiddag valt uiteen in twee luiken: de eerste helft is een lezing over dit thema, als aanzet voor een uurtje vragen, groepsgesprek of zelfs debat met het publiek.


i.s.m. 't Leeshuus
maandag 17 april 2023 van 14 u. tot 16.30 u.
't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende
Willie Van Peer
€ 5.00 - Standaardprijs, € 1.00 - UiTPAS kansentarief

 

(volzet)

 

Idee Kaffee | Sapiens, een boek van Harari

Harari schreef met 'Sapiens' zijn meest bekende boek. Op een toegankelijke manier schetst hij het ontstaan van onze mensensoort Homo Sapiens, tussen de andere mensensoorten, en op welke manier wij fundamenteel van hen verschillen. De Homo Sapiens is de enige dierensoort die in staat is om met duizenden en zelfs miljoenen anderen samen te werken, los van genetische verwantschap, doorheen gedeelde verhalen. Deze namiddag valt uiteen in twee luiken: de eerste helft is een lezing over dit thema, als aanzet voor een uurtje vragen, groepsgesprek of zelfs debat met het publiek.

i.s.m. 't Leeshuus

Maandag 24 april 2023 van 14 u. tot 16.30 u.

't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende
David Fossion
€ 5.00 - Standaardprijs, € 1.60 - UiTPAS kansentarief

 

Vooraf inschrijven tot en met 17/4/2023 op www.avansa-ow.be of 059/50.39.52

 

Idee Kaffee | Het basisinkomen

Anderhalf miljoen mensen in ons land die in armoede leven. Automatisering en digitalisering die de helft van onze jobs bedreigen. En wie nog werk heeft krijgt het steeds lastiger: meer flexibiliteit en een onzeker inkomen. Je zou voor minder voor een basisinkomen pleiten: voor iedereen en los van alle voorwaarden die nu onze sociale zekerheid zo ingewikkeld maken. Een behoorlijk inkomen voor ieder van ons, gewoon omdat we mens zijn en mensenrechten fundamenteel onvervreemdbaar en egalitair zijn. Maar klopt dat allemaal wel? Kan een basisinkomen al zijn ambities waarmaken? Pleitbezorgers voor een basisinkomen stellen pertinente vragen, maar zijn ook hun antwoorden even pertinent? Toon Colpaert brengt een genuanceerd verhaal. Met voor- en nadelen, met argumenten maar ook met twijfels en nuances. Om jezelf tot denken aan te zetten. Deze namiddag valt uiteen in twee luiken: de eerste helft is een lezing over dit thema, als aanzet voor een uurtje vragen, groepsgesprek of zelfs debat met het publiek.

i.s.m. 't Leeshuus
maandag 12 juni 2023 van 14 u. tot 16.30 u.
't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende
Toon Colpaert
€ 5.00 - Standaardprijs, € 1.00 - UiTPAS kansentarief

 

Vooraf inschrijven tot en met 5/6/2023 op www.avansa-ow.be of 059/50.39.52

 

Idee Kaffee | Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst.

In de 20e eeuw heeft de mens honger, ziekte en oorlog weten in te dammen. Met dit boek richt Harari zich naar de toekomst, waarin Homo Deus zal streven naar geluk, onsterfelijkheid en goddelijkheid, maar waar zijn individualiteit misschien ook verloren gaat in technologie en algoritmes. Deze namiddag valt uiteen in twee luiken: de eerste helft is een lezing over dit thema, als aanzet voor een uurtje vragen, groepsgesprek of zelfs debat met het publiek.

i.s.m. 't Leeshuus
Maandag 26 juni 2023 van 14 u. tot 16.30 u.
't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende
David Fossion
€ 5.00 - Standaardprijs, € 1.00 - UiTPAS kansentarief

Vooraf inschrijven tot en met 19/6/2023 op www.avansa-ow.be of 059/50.39.52