avansa

Idee Kaffee

DATUM ACTIVITEIT

duur

2.5 uur

Prijs

€ 8

Lezingen Idee Kaffee Avansa i.s.m. 't Leeshuus 

Idee Kaffee | Van den Vos Reynaerde
Een Vlaams meesterwerk

Voor veel mensen zijn de verhalen van Reynaert de Vos eerder sprookjes, maar dat is een grove misvatting. Het is merkwaardig dat dit unieke meesterwerk in Vlaanderen zelf nagenoeg onbekend is in zijn authentieke versie. Tijd om daar verandering in te brengen. Reynaert is de eenzaat, de buitenstaander. Hij is wreed tegenover zijn medemensen, listig en sluw. Hij maakt gebruik van de domheid en de hebzucht van de anderen – en maakt hen zelf zo het slachtoffer van hun eigen gebreken. Vinden we het Belgische gerecht achterbaks en de politiek corrupt? In dit werk uit de 13de eeuw vinden we al de ingrediënten van zelfgenoegzaamheid die typisch is voor machthebbers. Het cynische verzet van Reynaert mag dan wreed lijken, hij is daardoor net zo kwetsbaar als de klokkenluiders van tegenwoordig.

i.s.m. 't Leeshuus
Maandag 23 oktober 2023 van 14 u. tot 16.30 u.
't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende
Willie Van Peer
€ 7.50

Idee Kaffee | De derde chimpansee

Wist je dat chimpansees maar zo'n 2% in DNA verschillen van mensen? En dat ze dus dichter verwant zijn met mensen, dan gorilla's? Chimpansees zijn patriarchale dieren, maar ze zijn nauw verwant met de bonobo of dwergchimpansee, die matriarchaal met elkaar samenleven. Aangezien zowel de mens, de bonobo of chimpansee een gemeenschappelijke voorouder hadden, kunnen we dan menselijk gedrag vergelijken met beide apensoorten? Deze lezing put voornamelijk uit het gelijknamige boek van Jared Diamond (maar ook andere primatologen zoals De Waal, Wrangham en Boehm komen aan bod).

Deze namiddag valt uiteen in twee luiken: de eerste helft is een lezing over dit thema, als aanzet voor een uurtje vragen, groepsgesprek of zelfs debat met het publiek.

i.s.m. 't Leeshuus
Maandag 13 november 2023 van 14 u. tot 16.30 u.
't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende

David Fossion

€ 7.50

Idee Kaffee | Tussen gele en groene hesjes
Hoe voer je een sociaal klimaatbeleid?

Heel wat mensen die iedere maand moeten uitkijken om rond te komen, zien het niet zitten om meer te betalen voor hun verwarming, diesel of benzine in naam van een beter klimaat. Niet dat ze niet willen, maar ze kunnen niet. Dat mag - voor de betere middenklasse - geen alibi zijn om niet te proberen de ontwrichting van het klimaat zoveel mogelijk binnen de aardse perken te houden. Klimaatbeleid en sociaal beleid moeten met elkaar verweven worden. Toon Colpaert schetst de contouren van dit debat, dat uitwaaiert van energiearmoede tot mobiliteitsarmoede, van warmer wonen tot de circulaire economie.

Deze namiddag valt uiteen in twee luiken: de eerste helft is een lezing over dit thema, als aanzet voor een uurtje vragen, groepsgesprek of zelfs debat met het publiek.

i.s.m. 't Leeshuus
maandag 27 november 2023 van 14 u. tot 16.30 u.
't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende
Toon Colpaert

€ 7.50

Muzikale medicijnen
Hoe muziek depressies overwint

Voel je je weemoedig, verdrietig of eenzaam? Muziek kan helen en je gemoed een boost geven. Een hele middag op bezoek bij Schubert, Mozart, Beethoven, of Johann Strauss werkt als een muzikaal medicijn. Misschien ook met weemoedige of vrolijke volksmuziek uit Schotland of Italië! Niet alleen je middag is goed, maar ook de hele week erna. Geen bijwerkingen. Tenzij, misschien, ja toch: het kan verslavend werken!We verblijven een hele middag in dit mooie muzikale land, en genieten van dit medicijn, met uiteraard veel klank- , maar ook filmfragmenten uit opvoeringen. Daarbij wordt er ook een en ander over de componist verteld, de achtergrond van het stuk, de inhoud, en hoe er destijds op werd gereageerd.

i.s.m. 't Leeshuus
Maandag 11 december 2023 van 14 u. tot 16 u.
't Leeshuus, Groentemarkt 3, 8400 Oostende
Willie Van Peer
€ 7.00


Vooraf inschrijven op www.avansa-ow.be of 059/50.39.52